Lrytas.lt pristato projektą „Lietuvos mokytojas 2023“: įvertinkime mokytojus

  • Paskelbė : Viktorija Jegorenko
  • Paskelbta: 2023-01-30
  • Kategorija: Renginiai

Kas yra geriausias mokytojas? Vieniems - padėjęs siekti aukščiausių įvertinimų, kitiems – tapęs asmenybės pavyzdžiu. O kas jums? Portalas lrytas.lt skelbia projektą „Lietuvos mokytojas 2023“. 

Projekto tikslas –  įvertinti ir paskatinti mokytojus, kurie keičia ne tik mokinių ateitį, bet ir šalies švietimo veidą. Taip pat - padrąsinti jaunus žmones rinktis mokytojo profesiją, o dabartiniams mokytojams patvirtinti, kad jų įdėtas darbas ir atsidavimas turi išskirtinę prasmę ir yra vertinamas.

„Mokytojų rankose bręsta valstybės ateitis – mūsų vaikai. Todėl svarbu, kad mokytojas jaustųsi saugus ir gerbiamas. Tai lemia daugelis dalykų – orus darbo užmokestis, mokyklos kultūra, galimybės kurti ir tobulėti. Prie šių tikslų įgyvendinimo prisidedame visi – valstybė, visuomenė, žiniasklaida. Nuostatos dėl mokytojų darbo sąlygų gerinimo užfiksuotos ir politinių partijų susitarime dėl švietimo.

Nuoseklus darbo užmokesčio augimas, daugiau laisvės įgyvendinant bendrojo ugdymo programas, galimybės tobulinti kompetencijas, stipendijos būsimiems mokytojams – tai tik kelios priemonės, kurias šiuo metu įgyvendiname. Sveikinu lrytas.lt iniciatyvą, kuri leis plačiai kalbėti apie išskirtinę profesiją“, – sakė švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė.

Mokytojo profesijos prestižas ir mokytojų trūkumas yra opiausios švietimo temos. Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Švietimo akademijos kanclerės Linos Kaminskienės teigimu, profesijos prestižą nusako jos objektyvioji ir subjektyvioji pusės.

„Objektyvioji - darbo užmokestis, darbo sąlygas ir kiti socialiniai-ekonominiai aspektai. Tačiau bene svarbiausią vaidmenį vaidina subjektyvioji profesijos pusė. Mokytojo specialybės prestižo neįmanoma sukurti per dieną. Tai ilgas, pasitikėjimu ir pastangomis grįstas kelias, kuriame svarbūs visi veiksniai: universitetai, rengiantys mokytojus, pedagogai, vaikai, tėvai.

Mokytojams svarbu jaustis vertinamiems: kai mokyklų vadovai, tėvai ir švietimo politikai jais pasitiki, gerbia moksleiviai. Mūsų universitetas įsitikinęs, kad gerais mokytojais ne tik gimstama, bet ir tampama, kai gaunamas aukšto lygio išsilavinimas ir kai yra puikių pavyzdžių, į kuriuos norisi lygiuotis, iš jų mokytis. Tad visi kartu raskime tuos geruosius pavyzdžius ir įkvėpėjus – Lietuvos metų mokytojus“, – pabrėžė L.Kaminskienė.

VDU - didžiausias pedagogų rengimo centras Lietuvoje - yra vienas šio projekto partnerių ir apdovanojimų organizatorių.

Prie projekto prisijungusio „Erudito“ licėjaus įkūrėjas ir direktorius Nerijus Pačėsa švietimo prioritetu laiko ugdymo kokybę, o tai tiesiogiai siejasi su aktyviu pedagogų įsitraukimu į mokymo procesą.

„Patyrę ir nuolat besimokantys pedagogai, gebantys sudominti, motyvuoti, įtraukti - žmonės, kurie veda mus pirmyn. Interaktyvus pamokų organizavimas, įvairių komandinių metodų ir formatų naudojimas, vaikų įtraukimas į kūrybinį procesą reikalauja didelio mokytojų pasirengimo ir kvalifikacijos. Norime skatinti mokytojus būti aktyviais mokymosi proceso dalyviais, nes jų darbas labai svarbus ugdant jaunąją Lietuvos kartą“, – pažymėjo N.Pačėsa.

Lrytas.lt specialiai sukurtame puslapyje skelbiamos gerosios mokytojų darbo patirtys, švietimo lyderių istorijos, žinomų žmonių prisiminimai apie mokytojus, o svarbiausia – renkami laureatai aštuoniose kategorijose.

Registruoti galima bet kurios šalies mokyklos mokytojus, taip išreiškiant ne tik pagarbą, bet ir suteikiant progą laimėti prizus.

Balsavimas lrytas.lt vyks iki vasario 22 d. Susumavus skaitytojų ir vertinimo komisijos balsus, aštuoni mokytojai bus apdovanoti kovo 1 d. Siūlyti kandidatus ir balsuoti portalo lrytas.lt rinkimuose galima šiame puslapyje: Lietuvos mokytojas 2023.

Lietuvos rytas, sausio 7 d.

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos